Bireyin normal ya da normalin üstünde bir zekaya sahip olmasına rağmen; dinleme, düşünme, anlama, kendini ifade etme, okuma-yazma ve matematik...ecerileri açısından beklenen düzeyde olmamasıdır. Özel öğrenme güçlüğü okul öncesi dönemde çoğu kez de çocuk okula başlandığında kendisini gösterir. Özgül Öğrenme Güçlüğü terimi, “disleksi” (okuma alanında güçlük), “disgrafi” (yazı alanında güçlük) ve “diskakuli” (matematik alanında güçlük) terimlerinin hepsini kapsamaktadır. Eşlik eden bozuklukların başında Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukuluğu (DEHB) gelir. Okuma bozukluğu olan çocukların % 25’inde DEHB olduğu, DEHB olan çocukların ise % 10-60’ında öğrenme bozukluğu olduğu bildirilmektedir.
- Çocuklarda öğrenme ve algılama sorunu eğitim süreci içinde edinilen bir durum değildir.
- Zekaya bağlı olarak ortaya çıkmaz.
- Doğumla başlayarak yaşam boyu süren bir bozukluktur.
- Beyindeki bazı farklılıklar nedeniyle öğrenme süreçlerinden bir ya da birkaçında aksama olur. Her çocuğun iyi olduğu ya da zorlandığı alanlar farklılık gösterir.
- Dil gelişimi ve kullanımı, konuşma, okuma-yazma, matematik becerilerini etkileyen bir sorun olduğu için, bireyin eğitimini, mesleğini, günlük aktivitelerini etkiler.
Özgül Öğrenme güçlüğü doğru yönlendirmeler yapılırsa kolaylıkla atlanılabilecek bir bozukluktur. Merkezimizde bu tanı konmuş olan çocuklara psiko-pedogojik eğitim verilmektedir. Bu eğitim okulda verilen eğitimden farklı bireysel gerekirse küçük gruplarla yapılan özel bir eğitimdir. Eğitimde temel amaç; çocuğun zorluk çektiği alanların belirlenerek, kavram ve düşünme süreçlerinin, dinleme, konuşma, okuma, yazma becerilerinin geliştirilmesidir. Eğitim sırasında çocuğun zorluk çektiği alanların yanı sıra, güçlü olduğu alanlar da belirlenerek öz güvenin artırılması hedeflenir. Çocuğun sınav kaygıları azaltılarak, çalışma disiplini ve ders çalışma yöntemleri öğretilir. Ayrıca aile ve okul ile işbirliği yapılmaktadır. Bu sayede hem okulda hem de evde çocuğun eğitiminin yönelik düzenlemeler yapılarak başarı üst düzeye çıkarılmaktadır. |